Sıkça Sorulan Sorular
Hibrit (hybrid) çim nedir?
Hibrit kelimesinin karşılığı melez demektir. Yani farklı türlerin genetik olarak birleştirilmesinden oluşan yeni türe hibrit tür denir. Hibrit çim ise farklı türlerdeki çimlerin genetik olarak birleştirilmesiyle elde edilen tür demektir.
Doğadaki her türün kendine has güçlü ve zayıf yönleri vardır. Çimlerin de güçlü yönleri (tuzlu suya dayanıklılık, gölgeye dayanıklılık gibi) laboratuvar ortamında incelenir ve ihtiyaca göre türler birleştirilerek yeni bir tür elde edilir.
Günümüzde bazı uygulamaların hibrit olarak lanse edilmesi nedeniyle bir anlam karmaşası yaşanmaktadır. Arabalarda kullanılan ve hibrit olarak ifade edilen benzin + elektrik kullanımı bu kafa karışıklığının en önemli nedenidir. Suni ve doğal çimin birlikte uygulanmasına hibrit çim denmesi, asıl genetik olarak hibrit olan çimlerle ilgili algıyı şaşırtmaktadır. Örnek vermek gerekirse Tifway 419 Bermuda tür olarak hibrit bir çimdir. Cynodon dactylon ile C. transvaalensis germplasma türlerinin genetik olarak birleştirilmesinden doğan yeni bir türdür.
Hydro sprigging nedir?
Çim tohumu yerine stolon yani kök çeliğin gübre, ağaç lifi ve su ile hazırlanan malça doğru oranlarda eklenerek tankın içerisinde karıştırılması; önceden çim için hazırlanan alana püskürtme (sprey) yöntemi ile uygulanmasıdır.
Tuzlu su ile sulanan alanlar ve deniz kenarlarına özel bir çim türü var mıdır?
Evet vardır. Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Üretim ve Satış yetkisi Çimser Çim Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş.’de olan, dünyada sadece Environmental Turf Şirketi’ nin verdiği lisansa sahip firmalarca üretimi yapılan SeaSpray(Paspalum Vaginatum) ve SeaDwaf (Paspalum Vaginatum). Bu çim türlerini hazır rulo çim olarak uygulatabilirsiniz.
Basmaya ve sık kullanıma en uygun çim hangisidir?
Çimser Çim Üretim A.Ş. tarafından üretilen tüm çim çeşitleri basmaya ve sık kullanıma uygundur. Futbol Sahalarında yoğun olarak kullanılan Tifway 419 hazır rulo çim şeklinde uygulanabilir ve dayanıklılığı diğer çeşitlere oranla daha yüksektir.
Hazır rulo çim her mevsim uygulanabilir mi?
Evet, hazır çimler yılın 12 ayı hava yağışlı olmadığı ve toprakta don olmadığı taktirde hazır rulo şeklinde uygulanabilir.
Hazır çim uygulamasını herkes yapabilir mi?
Uygulanan zeminin tesviyesi düzgün yapıldığı takdirde basittir, yine de işin uzmanları tarafından yapılması tavsiye olunur.
Hazır rulo çim ile ekme çim arasındaki farklar nelerdir? Hazır çimin avantajları nelerdir?
Hazır rulo çim uzman ekipler tarafından, lisanlı orijinal çelikler ile profesyonel ürün ve ekipmanlar kullanılarak düzenli bakımlarla üretilir. 8 aylık bakım sonucunda hasat edilerek bahçenize uygulanır.
Ekme çimlerde ise kullanılan tohumlar genelde belirli firmaların kendi karışımları olmakta, bazen bu ürünler yeterli çıkış miktarına sahip olamamaktadırlar. Ayrıca çim bakımı çoğu zaman doğru yapılmadığı için çim çıkışından kısa süre sonra sararmalar ve yer yer kelleşmeler sonucu çim ölümleri gerçekleşmektedir. Bununla beraber ilk bakışta daha düşük fiyata mal oluyormuş gibi görünmesine rağmen ekimle birlikte başlanan bakım, ekme çimlerde hazır çime göre çok daha yüksek olmaktadır.
Hazır çimde, çimin zarar görebileceği ilk tesis aşamasındaki riskler ve maliyetler tamamen ortadan kaldırılarak bahçenize gelmektedir. Hazır çim bahçenizi saatler içerisinde yeşillendirerek görmek istediğiniz ortamı kolayca yaratabilir. Oysa ekme yönteminde kullanacağınız tohumdan tutun uygulama ve bakım yöntemlerine kadar pek çok konuda gerek bilgi yetersizliği, gerek alet ekipman yetersizliği gerekse de zaman yetersizliğinden çoğu zaman istenilen sonuçlar elde edilemez. Kalite hazır çime göre çok düşük kalır.
Hazır rulo çim döşemenin püf noktaları nelerdir?
Hazır rulo çim döşenecek zemin önceden sulanıp silindir ile bastırılıp iyi tesviye edilmeli; suyun drenajı için gerekli eğimler verilmeli; toprak yol, bordür ya da varsa karo kaplı zeminlerden 3-4 cm kadar aşağıda kalacak şekilde ayarlanmalıdır. Toprağın sulamayla birlikte %10 çökme payı hesaba katılmalıdır. Gerekli alt yapı işlemleri tamamlandıktan sonra rulo halinde gelen çimlerin topraklı kısımları birbirine sıkıca temas edecek şekilde toprağa serilmelidir. Serme işlemine köşelerden başlanmalı, yeni döşenen rulo ile ilk döşenen rulonun ucu topraktan 3-4 cm yukarıda birbirine temas ettirilmeli ve toprağa o şekilde iyice bastırılmalıdır. Her 50 m²’lik döşeme işleminden sonra çimler sulanmalıdır.
Çim sulamasında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Sulama toprak nemine göre yapılmalıdır. Kuru toprakta çim de kurur. Toprağın ilk 10 cm derinliğine kadar nemlendirilmesi gerekir. Bunun için 15 cm’lik tahta bir çubuk kullanabilirsiniz. Çubuğu toprağa batırın biraz bekleyin ve çekin. Çubuğun ucundaki 5 cm’lik kısım kuru ise sulama yapın eğer nemli ise sulama yapmaya gerek yoktur. Birkaç sefer bu işlemi yaptıktan sonra zaten bahçenizin toprak yapısını çözer ve sulama periyodunu kendiniz belirleyebilirsiniz. Sulama genellikle güneş doğmadan ya da güneş battıktan sonra yapılmalıdır. Özellikle sabah erken saatte yapılmasında fayda vardır. Sulamayı bir fıskiye yardımı ile yapabileceğiniz gibi bahçenize otomatik sulama sistemi kurarak daha düzenli ve yeterli sulama yapabilirsiniz. En sağlıklı sulama güneş doğmadan sabah erken saatlerde yapılan sulamadır. Akşam güneş battıktan sonra geç saatlere kalmadan sulama yapılmalıdır. Çimser hazır kalıp çimleri susuzluğa mukavemeti yüksek olduğu için iki sulama arasında toprak kurumalıdır. Salma sulama kesinlikle yapılmamalıdır. Manuel sulamada hortum sürekli aynı yere tutulmamalıdır. Toprakta kazınma olabilir. Tuzlu suya dayanıklı çim çeşidi kullanmıyorsanız, sulama suyunuz tuzlu ise 5 günde bir şebeke suyu ya da su tankeri kullanarak tuzu aşağıya indirmelisiniz. Çiminizin daha uzun süreli olmasını sağlarsınız.
Çim uygulamaya en uygun toprak yapısı nasıl olmalıdır?
Az bakım gerektiren, sağlıklı çimler için gerekli toprak derinliği kesin olarak en az 10 cm civarındadır. Bununla beraber daha iyi gelişme gösteren; hastalıklara, susuzluğa ve diğer olumsuzluklara daha dirençli olan çimler için daha da derine inen bir kök yapısı gereklidir ve bu da toprağın en az 15 cm derinliğinde olmasını gerektirmektedir. Bazı topraklar çok killidir ve sıkışmış haldedir, hava ve su kökler tarafından alınamaz ve kökler yeterli miktarda büyüyemezler. Bazı topraklar çok fazla kumludur. Bu gibi topraklarda çim yetiştirmek oldukça zordur zira su ve besin maddeleri kök bölgesinde bitkinin yararlanabileceği kadar uzun süre kalamazlar. Çim uygulanacak toprak killi olmayan, su geçirgenliği yüksek, nebati bahçe toprağı olmalıdır.