Çim Alan Uygulama Öncesi Bilinmesi Gerekenler
- Alandaki toprak yapısının belirlenmesi
- Sulama suyunun tuzluluk oranının belirlenmesi
- Alanın güneşlenme süresinin belirlenmesi
Hazır Çimin Döşenmesi ve Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Yeni bahçe yapılıyorsa, gübreli bahçe toprağı hazırlamanıza gerek yoktur. Bahçenize sadece 10-15 cm. kalınlığında ince dere kumu sermeniz çiminizin gelişmesi için yeterlidir.
- Çim kalıplarını çekerek esnetmeyin. Her zaman birleşme noktasına doğru itin.
- Çim kalıpların aralarında boşlukların oluşmasından kaçının. Oluştuğu takdirde kumlu harç ile doldurulması gerekir.
- Döşeme işlemi tahta üzerinde ve yeni serilen kalıplara basılmadan yürütülür.
- Yeni çim alanınızdan ilk 10 gün, insan ve hayvan trafiğini uzak tutmalısınız. Köklerin toprağa güçlü bir şekilde bağlanmasına olanak tanımak için, ek dört haftalık bir süre daha yoğun kullanıma izin vermeyin.
- Yeni döşenen çimin hemen kuruma eğiliminde olan ve doğru düzgün sulanması zor olan kenar ve köşelerini gerekirse elle daha dikkatlice sulamanız gerekebilir.
- Eğimli alanların ve tepeciklerin sulanmasında; suyun yüzeyden akışı olacağını düşünerek özen gösterin.Özellikle kumlu topraklarda daha sık ve daha kısa süreli sulama gerekebilir.
- Sabah erken sulama yapılması en iyisidir. Sulamalar arasında, çimin ve alt toprağın kurumasına izin vermeyin Çim ve alt toprağı tamamen ıslatmak için yeterli suyun verilmesi hayati önem taşır ancak çimi suya boğmayın, göllenmelere izin vermeyin.
Döşeme Öncesi Hazırlık
Mevcut çimi ve yabancı otları, bir hafta öncesinden, tavsiye edilen bir herbisit ile paket üzerindeki talimatları dikkatlice takip ederek yok edin. Cansız çimi alandan uzaklaştırın. Planlanan yeni çim alanınızı bir metre yardımıyla ölçerek ihtiyacınız olacak hazır çim miktarını belirleyin. Şekil verip keserken telef olma ihtimaline karşı bu miktara % 5 ekleyin. Çalışmalar tamamlanıp döşemeye hazır olduğunuzda teslimat için çiminizin siparişini verin. Çiminizin iyi bir başlangıç yapabilmesi için teslim edildiği gün hemen döşenmesi çok önemlidir. Alana uygun, doğru çim türünün seçimi için tarafımıza danışın. Sulama sistemi, tüm alanı kaplayacak şekilde tasarlanarak bu aşamada kurulmalıdır.
Toprak hazırlığının doğru olarak yapılması çiminizin tesisi için büyük önem taşır. Toprağınızı 10-15 cm. derinliğe kadar işleyin. Yüzeydeki taş, bitki kökü vs. gibi artıkları temizleyin. Çukur ve tümsek alanları düzeltmek için bir tırmık yardımıyla ince tesviyesini yapın. Binadan dışarıya doğru hafif bir eğim vererek drenaj problemlerini ortadan kaldırabilirsiniz. Toprağın 5 cm.lik üst kısmına 15:15:15 kompoze gübresinden 6-7 kg./100 m2’ye gelecek şekilde tırmıkla karıştırıp düzeltiniz. Toprağın oturması ve yüzeyin düzelmesi için hafifçe silindirleyin. Sıkışmaya neden olunmaması için toprak kuru olmalıdır. Eğer gerekiyorsa tekrar ince tesviye yapın. Toprak seviyesini yürüyüş ve araç yolları ile teraslardan 2-3 cm. aşağıda tutun. Toprağın oturması ve çim alan için nemli bir ortam sağlanması için hafifçe sulayın. Birçok toprak tipi için 15 cm. derinliğe kadar nemlendirme önerilir.
Hazır Çimin Döşenmesi
Döşeme işlemine hazır çim alana geldikten hemen sonra başlayın. Hazır çim, kesimden sonra 24 saat içinde alana döşenmelidir. Çiminizi döşemeye yürüyüş yolu ve araç yolu gibi alanın en uzun düz kenarı boyunca başlayın. Tuğla duvar örgüsü şeklinde birbirine bağlı derzler halinde yerleştirin. Aralarda boşluklar ve üst üste gelmelerin oluşmasını önleyerek kalıpları kenarlarından birbirine sıkıca birleştirin. Eğimli alanlarda ise; çim kalıplarını eğime dik olarak yerleştirin. Ek parçaların, kavisli alanların ve sulama başlıklarının etraflarını kesmek için keskin ve büyük bir bıçak kullanın. Toprak ve çimin iyi bir şekilde temas etmelerini sağlamak ve aralarında hava cepleri oluşmasını önlemek için döşeme sonrasında tüm çim alanı silindirleyin.
Silindirleme
Çim döşemesi bittikten sonra, homojen bir şekilde can suyu verilir. Bu sulamanın normal sulama miktarından daha az olması ve zeminin gevşekleşmemesi gerekir. Daha sonra uygun ağırlık ve formda bir silindir ile ıslatılmış olan çim alanda ileri geri gidip gelin. Her yerin eşit bir şekilde silindirle ezilip düzeltilmesi, çimin gelişme sonrası görünümü açısından önemlidir.
İlk Sulama
Döşendikten sonra 30 dakika içinde çiminize su verin. Güçlü bir köklenme oluşuncaya kadar çiminizi her gün yada daha sık, en az on gün boyunca bolca sulayarak nemli tutun. Sonra daha az sıklıkta ve daha derin sulama başlamalıdır. Havanın durumu, sulama sıklığı ve miktarını belirleyecektir. Sıcak, kuru ve rüzgarlı dönemlerde, çiminizin yaşamak için yeterli neme sahip olduğundan emin olmalısınız.
Hazır Çimin Döşeme Sonrası Bakımı
Çiminizin döşendikten sonraki ilk birkaç haftası en kritik zamanıdır ve fazladan ilgi gerektirir. Çim alana yerleştikten sonra ancak daha rahat bir bakım programına geçilebilir. Aşağıdaki talimatları uygulayarak, peyzajınıza doğal bir güzellik katan, size yıllarca keyif verecek, sağlıklı ve güçlü bir çime sahip olabilirsiniz.
Sulama
İlk on gün, yeni çiminizi gün ışığında, günde üç kez düzenli olarak sulamanız çok önemlidir. On gün sonunda eğer aşırı derecede sıcak ve kuru hava varsa çiminizi haftada üç dört kez sulamaya başlayabilirsiniz. Daha serin havalarda haftada bir ya da iki kez yeterli olacaktır. Doğru sulama programı ve tekniği derin kök gelişiminin sağlanmasına yardımcı olur. Sulama yaparken 15 cm derinliğe kadar toprağın iyice ıslanmasını sağlayarak daha derin köklenmeyi teşvik edebilirsiniz. Böylece daha az sıklıkta sulama yapmanıza olanak tanınır. Sık fakat az sulama, sıcak stresine ve hastalığa karşı hassas, yüzeysel kök gelişimine neden olur. Eğer toprağınız ağır ve killi ise 15 ya da 20 dakika toprağınızı derinlemesine ıslatarak yüzeysel akışı önleyebilirsiniz.
Trafik
Güçlü kök sistemi oluşturuncaya kadar ilk 10 gün çim üzerine basılmamasına dikkat edin. 10 gün sonunda, 4 hafta daha insan ve hayvan trafiğini en az yoğunlukta tutun.
Biçim
Hazır çiminizi döşendikten bir hafta sonra biçime başlamalısınız. Biçme aletinin bıçaklarını 2.5 – 3 cm yüksekliğe ayarlayınız. Genel olarak biçim, çimin mevcut boyunun 1/3’ünden fazla olmamalıdır.
Gübreleme
Çiminiz için uygun bir gübreleme programınızın olması gerekir. İçinde bakır, demir ve çinko gibi iz elementleri içeren bir gübre de kullanmak isteyebilirsiniz. Ancak bizim size önerimiz; Tifway419 için, ilkbaharda bir defa 1kg/100m2’ye 15:15:15 kompoze hesabıyla, daha sonra her uygulamada 0.5 kg/100m2’ye saf azot hesabıyla 3 hafta arayla tekrar ederek gübreleyiniz. SeaSpray ve SeaDwarf için lütfen firmamıza müracaat ediniz.
Yabancı Ot Kontrolü
Hazır çiminiz tesis edildiğinde zaten sağlıklı, gelişmiş ve sık dokulu bir çim yüzeye sahip olduğu için iyi bir bakım programı uygulandığı takdirde bünyesinde yabancı ot barındırmaz, toprağı gölgeleyerek çimlenmeye hazır yabancı ot tohumlarına güneş ışığı ulaşmasını engeller, yabancı otların çıkabileceği fiziksel alanı da minimuma indirir. Ayrıca düzenli biçim programı da yabancı ot kontrolüne yardımcı olur. Yabancı otların çıkması durumunda ise uygun herbisit kullanımı çiminiz üzerinde ya çok az etkiye neden olur, ya da hiçbir etkiye neden olmaz. Çiminiz için kimyasal ilaçlar seçerken son derece tedbirli ve dikkatli davranın. Reçetesiz ilaç kullanmayın.
Hastalık Kontrolü
Çimser, hazır çimini hastalıklardan korumak amacıyla ilave dikkat gösterdiği için çok görülen hastalıklarla karşılaşma olasılığı daha azdır. Bir problemden şüpheleniliyorsa vakit kaybetmeden hastalığı kontrol altına alabilecek doğru ürünün kullanımı için bilgi alınmalıdır. Reçetesiz ilaç kullanmayın.